søndag 30. mai 2010

Religiøs lengsel


I mange år har troen på noe overnaturlig og uforklarlig vært noe som har opptatt mennesket. I dagens samfunn finner man utallige eksempler på tv-serier, bøker, dataspill og filmer som tar opp dette temaet, for eksempel Harry Potter, Supernatural, Ringenes Herre eller Twilight. Før i tiden når det kommer til overnaturlige ting, så var det kanskje religion som hadde den ”posisjonen” som for eksempel overnaturlige filmer og bøker har i dagens samfunn.

Mange personer, inkludert meg selv, liker nok å drømme seg bort i sin egen verden hvor alt ting er mulig. For i dagens samfunn, hvert fall det norske samfunnet, så er nok troen på religion og overnaturlige ting ikke så veldig ”troverdig” lenger, det henger liksom ikke på greip. Mye av grunnen til dette er vitenskapen og alt det fører med seg. For eksempel så vet vi nå at verden mest sannsynlig skap av ”Big Bang”, og ikke av en Gud på syv dager. Så samfunnet har på en måte gått fra og være et samfunn der mennesker trodde religion var ”forklaringen på alt”, til at vitenskapen og fakta er mer sannsynlig og troverdig.

Når forfattere og filmskapere lager de mest fantastiske historiene og skriver nye filmer og bøker, blir det en interesse som kommer i følge av dette. Det kan også på en måte være et utrykk for religiøs lengsel i vår tid. Det er lengselen etter det å tro på noe. Men i stedet for å tro på Gud, tror man på det som skjer i filmene og bøkene. For vi mennesker liker å fantasere og tro på at det kanskje er andre dimensjoner i verden en vår endimensjonale. I tilegg når det er mulig og lage de mest overbevisende filmene med alle slags hjelpemidler, er det ikke så rart at mange blir interessert og revet med på de mange forskjellige historiene. For eksempel når man ser Harry Potter fly rundt på en sopelime ”må” man nesten bli fasinert og revet med.

Så før i tiden så var det religion som fikk mange personer opphengt i det overnaturlige, mens i vår mer sekulariserte samfunn, så kommer det til utrykk mer gjennom filmer og bøker, selv om selvfølgelig religion er en viktig del av livet til mange mennesker rundt om i verden i dag og. Det er hvert fall en ting som er sikkert, det er at fantasy er veldig populært nå for tiden, og det kommer det garantert til å være i mange år fremover også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar