søndag 30. mai 2010

Forskjellen på Det gamle og Det nye testamentet


Bibelen er kristendommens hellige skrift og spiller en grunnleggende rolle i kristendommen. Bibelen forteller om Guds åpenbaring i historien, med Jesus Kristus som sentrum. Bibelen er en samling av 66 bøker og er delt i to hovedgrupper, nemlig Det nye og Det nye testamentet. Det er da også forskjeller mellom Det gamle og Det nye testamentet.

Det gamle testamentet, som inneholder 39 bøker, bygger på muntlige og skriftlige fortellinger fra det gamle Israel og er skrevet ned ca. år 900 til ca. år 400 f.Kr. Det gamle testamentet ble skrevet på hebraisk og kan deles i fire grupper: Mosebøkene, de historiske bøkene, profetbøkene og de poetiske bøkene. Hvis man ser bort i fra de poetiske bøkene, som blant annet inneholder salmenes bok med 150 salmer, så er resten hovedsakelig historiske beretninger. Urtiden, Paradis og syndefallet og Nohas Ark er eksempler på noen ting Det gamle testamentet handler om. Det gamle testamentet nesten identisk med jødedommens hellige skrift. I tilegg er mye i Det gamle testamentet ikke anerkjent av kirken.

Det nye testamentet, som inneholder 27 bøker, så er den skrevet fra ca. år 50 e.Kr. til ca. år 100 og bygger på muntlige beretninger om Jesus og de første kristne. Det nye testamentet ble skrevet på gres og kan også deles inn i fire grupper: Evangelieskriftene, Apostlenes gjerninger, brevene og Johannes’ åpenbaring. Bøkene handler om livet til Jesus, hans siste dager, døden ved korsfestelse og oppstandelsen. Apostlenes gjerninger beskriver den første misjonsvirksomheten og urkirken, og er en fortsettelse av evangeliet. Brevene i det nye testamentet er skrevet til enkeltpersoner og menigheter i middelshavsområde. Johannes’ åpenbaring er den siste boka i bibelen, og har mange gammeltestamentlige allusjoner. I Johannes’ får man blant annet vite hva som skjer når verden går under og Guds rike blir opprettet, og det onde i verden blir utryddet. Hele Det nye testamentet regnes som sant i kristendommen.

Når et gjelder det at kirken hevder at Bibelen er Guds ord og hvorfor er dette et trosspørmål og ikke spørsmål vitenskapen kan svare på, så mener jeg det er på grunn og grunn kommer til det å tro. Fordi hvis man er kristen så man på en måte tro på det Bibelen og Gud sier. I trosbekjennelsen kommer dette for eksempel fram. Så hvis man er kristen, tar man på en måte Guds ord for godt og tror på det som han har sagt og gjort. Vitenskapen blir ”uinteressant”, siden man tror på Gud.

I tillegg så ble historiene om Jesus i starten fortalt muntlig og historiene om Jesus ble også skrevet for hånd. Så det kan være usikkert om det som er skrevet om Jesus i hele tatt stemmer, for eksempel så sier noen jo at Jesus ikke ble født i år 0 den 24. desember, så kanskje vi ”egentlig” lever i år 2006 eller 2012 nå og skulle feiret julaften den 11. januar?..


31 kommentarer:

  1. bra skrevet! kan du forklare hva budskapet i bibelen er? trenger svar kjapt!

    SvarSlett
    Svar
    1. gud er ikke liten eller stor. han er alt men også ingenting han er han er det hun er og han/hun er ikke en gutt eller en jente hun er universets

      Slett
    2. Hvordan kan du si noe sånt, gud er stor. som pikken min

      Slett
  2. kan du skrive om bibelens budskap?
    kort og godt ;)

    SvarSlett
  3. Du mener vel at det nye testamentet ble skrevet på Gresk og ikke Gres

    SvarSlett
  4. Ny melding etter så mange år

    SvarSlett
  5. Det står at bibelen er delt opp i Det NYE testamentet og Det NYE testamentet😂👏

    SvarSlett
  6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  7. Svar
    1. enig jævlig fattig, hvem i helvete har laget denne dritt siden

      Slett
  8. add den kjekkeste gutten i verden theodorpia på snap

    SvarSlett
  9. add den kjekkeste gutten i verden theodorpia på snap

    SvarSlett
  10. neiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvarSlett
  11. jesus er godddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd

    SvarSlett
  12. serr? dere gjør såå syykt narr av kristendommen! Ha litt respekt

    SvarSlett
    Svar
    1. kjeften din å sug den store kuken til gud🤤

      Slett