onsdag 9. desember 2009

Sammenligning av synet på kjønn og kjønnsroller hos tre filosofer

Aristoteles (384-322 f.kr)

Aristoteles var elev av en av en annen kjent filosof, Platon, mente at målet for menneskene er å virkeliggjøre de mulighetene som ligger innebygget i oss, altså selvrealisering. Han kan derfor virke ganske moderne, men et punkt han i hvert fall ikke er moderne på, så er det hans syn på kvinner og hans menneskesyn. Han rangerte tingene i naturen og mennesket var øverst på rangstigen, så kom dyr og til slutt planter. Han så på kvinnen som en defekt mann og han mente at de manglet mange viktige evner og at de var ordentlig utviklet. Hvis han hadde levd i dagens samfunn så hadde han nok ikke vært særlig populær.

Platon (427-347 f.kr)

Platon var, som nevnt tidligere, læreren til Aristoteles. Men selv om Platon gikk i lære hos Platon, hadde de ikke det samme synet på kjønn og kjønnsroller. Platon var mer moderne enn Aristoteles på det punktet. Han mente at også kvinnen kunne inneha viktige stillinger i samfunnet. Hans meninger om kvinner og menn skapte en del reaksjoner i samtiden, fordi det var vanlig og oppfatte mannen som den ledende. Synet hans på kvinner og menn hang sammen med at han ikke så kroppen som noe viktig, og derfor spilte de biologiske forskjellene mellom kjønnene liten rolle. Med andre ord har han mer rett enn sin elev Aristoteles, siden vi vet i dag at kvinner og menn klarer og utføre de samme oppgavene.

Mahatma Gandhi(1869-1948)

Gandhi er kjent for å kjempe for rettferdighet i samfunnet. Han er mest kjent for å ha kjempet for svartes rettigheter, men han hadde også meninger om kvinner i samfunnet. Han var en sterk talsmann for kvinners likestilling. Han var opptatt av at kvinner ikke bare hadde sin plass i hjemmet, men at de også måtte delta på lik linje med menn på alle områder i livet, også i politikken og samfunnet. Mange kvinner hadde en ledende rolle i hans bevegelser, og den første regjeringen i det uavhengige India hadde to kvinnelige ministere, ikke minste takket være Gandhis kvinnesyn.

1 kommentar: