onsdag 9. desember 2009

Bildetolkning

Bakgrunn

Både tid når bildet er malt og artisten er ukjent, men likevel kan man si noe om bilde. Det virker som et moderne bilde siden personen på bildet holder et gevær. Våpenet gjør slik at man ser at det er fra moderne tid. Hovedpersonen på bilde er Jesus, så bildet hører hjemme i kristendommen (siden Jesus er Guds sønn ifølge kristendommen). Selv om bildet er innenfor kristendommen, er artisten ikke mest sannsynlig kristen for det. Det kan hende at det er en samfunnskritiker, religionskritiker eller en ateist som har malt bildet. Grunnen til at jeg tror det er at Jesus sitter rolig med et gevær, noe som en kristen mest sannsynlig ikke ville ha gjort. Det kan også være noen fra andre religioner som har malt det, men jeg tror ikke det på grunn av at de ville ikke gjort det slik at det kunnet skapt ”uro”.

Motiv og form

Bilde forestiller Jesus. Han sitter i hvite og brune klær med et gevær i sin venstre hånd. Jesus ser veldig avslappet og vennlig ut, og sammen med resten av bildet ”utstråler” det varme. Det virker som det kommer lys fra en solnedgang og det er med på å skape den rolige og trygge følelsen man får når man titter på bildet. Alt i bildet har nesten de samme fargene, bortsett fra geværet som har en sølvfarge som gjør at våpenet fanger blikket ditt. Dette er nok bevisst fra den som har malt bilde. Jesus er et ”tegn” på godhet, fred og trygghet for mange, mens et gevær kan være et tegn på død, elendighet og krig for mange, så geværet og Jesus blir en stor kontrast.

Budskap

Maleriet er som nevnt tidligere mest sannsynlig malt av en religionskritiker. Det som er budskapet med bildet er mest sannsynlig å provosere og prøve å få oss til å tenke. I og med at maleren bruker Jesus som holder et gevær, er det nok meninga og fortelle at kristendommen og andre religioner er grunnen og har vært grunnen til at kriger har begynt, og at menneskeliv har gått tapt. Kristendommen har som kjent påført mange personer lidelse opp i gjennom årene, og i dag forbinner man religion og lidelse mest med Islam (i hvert fall jeg). Personer velger også å drepe i guds navn, og det forgår nå en krig i mellom Palestina og Israel der religion har veldig mye og si. Så samlet sett tror jeg budskapet i bildet er at liv går tapt på grunn av at man har forskjellige religioner og handlingene man gjør etter hva man tror er riktig i følge religionen sin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar